Kuchnia Mazurska – kulinarne smaki Mazur
Kuchnia mazurska, łącząca smaki kuchni polskiej, niemieckiej oraz kresowej jest przede wszystkim prosta, swojska i syta. Większość dań bazuje na ogólnodostępnych składnikach, jak mąka, ziemniaki, jajka. Dominują proste dania oparte na różnych rodzajach mięs a także przysmaki z ryb, których nie brakuje w mazurskich jeziorach i rzekach.. Pomimo swej prostoty to wyjątkowe potrawy, które zdobyły uznanie turystów swoim oryginalnym smakiem. Warto wiedzieć, które z nich zamówić w lokalnej restauracji?
Spis treści
Ziemniaczane przysmaki mazurskiej kuchni
Każdego roku jesienią na Mazurach organizowane są kulinarne festiwale ziemniaka, połączone z kiermaszami rękodzieła i produktów regionalnych, degustacjami potraw z ziemniakiem w głównej roli. Podaje się go na różne sposoby miedzy innymi w formie babki, zupy, słodkiego, jak i słonego placka, z różnymi dodatkami. Choć potrawy z ziemniaka możemy spotkać w całej Polsce, to nigdzie nie smakują tak dobrze jak na Mazurach. Jedną z mazurskich ziemniaczanych potraw są plińce czyli po prostu placki ziemniaczane. Plińce z pomoćką podawane z plastrami boczku lub wędzonej szynki i sosem składającym się z twarogu, śmietany, cebuli i czosnku. Do przygotowania plińcy używane są ziemniaki od sprawdzonego gospodarza. Po obraniu są tarte razem z cebulką, następnie dodaje się do nich poszatkowane warzywa, takie jak : marchewka, pietruszka i seler. Ciasto na plińce doprawiane jest solą, pieprzem i majerankiem. Do plińcy nie stosuję w ogóle mąki.
W mazurskiej kuchni możemy znaleźć także dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami czy karmuszka, czyli pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, z dodatkiem skwarek. Tradycyjne dzyndzałki często są nadziewane farszem z surowego mięsa wołowego, cebuli i listków świeżej mięty. Dzyndzałki przypominają litewskie kołduny i podobnie jak kołduny, podawane są często w rosole lub w barszczu. Za rarytas uznawane są także kartacze serwowane w formie podłużnych pyz z gotowanych i surowych ziemniaków, farszynki, czyli smażone kotlety z ugotowanych ziemniaków nadziewane mięsem oraz kakor. Kakor na Mazurach oznacza babkę z surowych tartych ziemniaków, boczku i cebuli. Babka podawana jest zwykle z kwaśną śmietaną.
Kuchnia mazurska to świeża, pyszna i aromatyczna ryba
Spędzając urlop na Mazurach koniecznie trzeba spróbować pysznych dań z ryb, żyjących w mazurskich jeziorach. Aby mieć gwarancję, że będzie ona świeża, warto poszukać smażalni przy gospodarstwie rybackim lub restauracji położonej blisko jeziora. Dawniej Mazurzy najczęściej jedli ryby smażone prosto z patelni. Były to sielawy, węgorze, liny, szczupaki lub sieje. W trakcie przyrządzania ryba często oblewano zalewą octową. Wzbogacano ją czasami cebulą lub ziołami. Chroniło to mięso ryby przed zepsuciem, ale także rozpuszczało drobne ości i nadawało jej bardzo wyrazistego smaku.
Obecnie w mazurskiej kuchni można spotkać smażone, duszone ryby, zapiekanki i pierogi z rybnym farszem oraz zupy rybne. Tradycyjną potrawą Mazur jest ucha, czyli zupa przyrządzana z ryb, która jest esencjonalnym bulionem o wyrazistym, rybnym smaku. Nazwa pochodzi od rosyjskiego słowa jucha, oznaczającego wywar. Zupę przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych, mogą to być: sielawy, płocie, okonie lub pstrągi. Dawniej zupa ta przygotowywana była na palenisku, obecnie by uzyskać specyficzny aromat dymny, zanurza się dymiące gałązki drzew w wywarze. W kuchni Mazur znajdziemy także potrawy charakterystyczne dla Kaszub i Wielkopolski takie jak stynki smażone na maśle lub śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą.
Niezapomniane doświadczenie dla podniebienia i zmysłów
Kuchnia mazurska czerpie inspiracje z różnych źródeł. W jej bogactwo wpisały się wileńskie kiszki ziemniaczane, pierogi z kaszą, dania niemieckie i polskie. Mazurzy odziedziczyli po Niemcach upodobanie do słodko-kwaśnych potraw, mięsa i klusek. Wszystkie te smaki znalazły odzwierciedlenie w egzotycznie brzmiących potrawach, które przyciągają niezwykłym smakiem i zapachem. W malowniczym miejscu w samym sercu Mazur ten smak i aromat nabiera nowego znaczenia. W restauracji Łabędzi Ostrów w Pięknej Górze możemy skosztować regionalnych przysmaków, przyrządzanych z wysokiej jakości lokalnych produktów, a także wybrać z szerokiego zakresu dań kuchni polskiej. Menu a’la carte zawiera się przede wszystkim potrawy przygotowywane w oparciu o świeże, sezonowe produkty.
Restauracja słynie z wyjątkowych dań rybnych. W ofercie odnajdziemy sandacza, sielawę, szczupaka oraz okonia, a także węgorza. Niezwykłe doznania smakowe gwarantują przysmaki takie jak: plińce z pomoćką, dzyndzałki z rozmaitym farszem, kakor z sosem grzybowym, marynowana ryba. Ta kulinarna podróż do krainy tradycyjnych smaków może stanowić inspirację do organizacji rodzinnych imprez, przyjęć okolicznościowych , bankietów, konferencji, wesel oraz balów. Przestronne, funkcjonalne pomieszczenia, oryginalna aranżacja, specjalnie dobrane menu, wspaniały widok na jezioro Kisajno tworzą doskonałą oprawę każdej uroczystości.